Ik ben zelf van Indische afkomst, maar ik houd van de verfijndere smaken uit Thailand en Japan. Als ik mag kiezen dan ga ik ook liever naar een Thais of Japans restaurant dan naar een Indonesisch restaurant!
Bij de Japanner proef ik altijd van die lekkere zoete sausjes bij de vlees- en visgerechten. Ik moest dat toch ook een keer zelf primeren! Zo heb ik voor een familiedinertje zelf een teriyaki-marinade gemaakt en daar een groot stuk zalm in gelegd. Mijn familie vond 'm heerlijk en m'n vader wilde het recept gelijk hebben! Pa, bij deze.
Tip: Je kan de kip of zalm ook perfect in een aluminium bakje op de barbecue leggen!
Dit recept is voor 6 personen.
Benodigde tijd:
2 uur voorbereiding (om te marineren)
30 minuten koken
RECEPT
Wat heb je nodig:
3 el teriyaki saus
3 el hoisin saus
3 el soya saus
1 el witte (rijst)azijn
1 el sesamolie
2 el lichtbruine basterdsuiker of gula djawa
2 grote tenen knoflook
1 el vers geraspte gember
1 dun gesneden lombok (Spaanse peper)
1 kilo kipfilet of zalmfilet
Bereiding:
Snijd je kip/vis in porties en zet apart.
Meng alle ingrediënten voor de marinade in een grote bak/kom.
Voeg je vlees of vis toe en meng alles goed door elkaar. Dek je bak of kom af en zet het voor een nacht in de koelkast te marineren, of minimaal 2 uur.
Leg de kip/vis in een ovenschaal en bak het in een 200 graden voorverwarmde oven gedurende 20-30 minuten (afhankelijk van de grootte van je porties en je oven). Omdat elke oven anders werkt, controleer af en toe of het gerecht niet al gaar is. Het zou zonde zijn als je zalm al na 20 minuten gaar is en je haalt 'm er pas na 30 minuten uit!
Wat weet je erbij