Ik waarschuw alvast, dit is echt veel te lekker! Ik noem het een brownietaart omdat ik eigenlijk niet weet hoe ik het moet noemen. De bodem is een brownie en daarop ligt een luchtige chocolademousse met frambozensaus er doorheen. Door de cominatie van chocolade met frambozen is het een aanrader voor bij het kerstdiner!
De luchtige frambozen-chocolademousse is echt verslavend! Na het bakken van de brownie had ik wat krokante snippers over, die ik van de bovenkant eraf heb gesneden. Die snippers heb ik toen in de overgebleven chocolade mousse gedoopt... omg je blijft ervan eten!
RECEPT
Dit recept is voor 15 personen
Benodigde tijd
30 minuten koken
40 minuten in de oven
minimaal 3 uur in de koelkast
Ingrediënten
Voor de mousse:
250 gr diepvries frambozen
200 gr Pure chocolade, minimaal 70% cacao
50 gr Boter
185 gr Suiker
50 ml Water
4 Eiwitten
400 ml Room
Voor de brownie:
200 gr Pure chocolade, minimaal 70% cacao
250 gr Boter, in blokjes gesneden
310 gr Bruine basterd suiker
4 Eieren
35 gr Cacao, gezeefd
185 gr all-purpose flour, gezeefd
1 tl Bakpoeder
Voor de garnituur:
4 el Frambozenjam, om saus van te maken
(eventueel) versie frambozen of aardbeien voor erbij
Bereiding
Maak eerst de brownie:
Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.
Doe de boter en chocolade in een sauspan op een laag vuurtje en roer het door tot het helemaal gesmolten is. Geef het een beetje de kans om af te koelen.
Doe de suiker, eieren, bloem en bakpoeder in een kom. Giet hierbij het chocolademengsel en mix het tot het helemaal gemengd is.
Bedek een tray met bakpapier en giet het browniemengsel over de bodem. Waarschijnlijk heb je iets te veel mengsel, dus doe het in delen tot je ongeveer 2 cm deeg hebt. Dit kun je makkelijk controleren door er een satéprikker in te steken.
Bak de brownie ongeveer 40 minuten of tot een ingestoken satéprikker er schoon uitkomt. Laat de brownie afkoelen.
Tijdens het afkoelen van de brownie kun je beginnen met de mousse:
Mix de slagroom licht op in een vetvrije kom en zet het daarna in de koelkast.
Maak suikersiroop van ongeveer 150 gr suiker in een pan met 50 ml water op middelhoog vuur.
Doe ondertussen vier eiwitten in een vetvrije kom en begin het te mixen. Voeg tijdens het mixen langzaam de rest van de suiker bij de eiwitten. Wanneer de suiker pruttelt in de pan, kun je dit van een hoogte ook bij de eiwitten er langzaam bij gieten terwijl je nog steeds aan het mixen bent. Zodra de eiwitten luchtig en stevig zijn dan kun je stoppen met mixen.
Doe de diepvries frambozen in een sauspan tezamen met de chocolade. Wanneer alle chocolade is gesmolten, haal het pannetje van het vuur en roer de boter erdoorheen.
Doe een beetje van het eiwit bij het chocolade mengsel en roer het voorzichtig door zonder teveel luchtigheid kwijt te raken (familiemaken).
Doe dit beetje mengsel bij de rest van de eiwitten en meng alles goed door. Voorzichtig, niet teveel lucht eruit slaan! :-)
Meng tot slot ook de licht opgeslagen slagroom door de mousse.
Dan kunnen de brownie en mousse samenvoegen tot een taart:
De brownie heeft een krokante korst, snijd die eraf met een mes.
Als de brownie is afgekoeld en de korst eraf is, giet dan de mousse bovenop de brownie in de tray. Let weer op dat je niet gelijk alles erop giet, want waarschijnlijk heb je teveel mousse gemaakt.
Leg de tray voor minimaal 3 uur in de koelkast.
Wanneer je het de taart gaat eten:
Snijd porties uit de taart en leg dit op gebaksbordjes.
Verwarm de jam in een sauspannetje/steelpannetje en giet met een eetlepel een beetje van de saus over de stukjes taart op de bordjes.
Leg eventueel wat gewassen vers fruit bij het taartje ter garnering.
Commentaires