Dit is het originele recept van het restaurant Le Beccherie. Een restaurant in Treviso waar de tiramisù is geboren. De naam tiramisú komt van de Italiaanse uitspraak tirami sù, wat zoiets als 'pick me up' of 'beur me op' betekent. En dat doet het wel!
Het originele recept is zonder alcohol en rond van vorm. Tegenwoordig worden de savoiardi vaak in espresso mét een Italiaanse likeur gedoopt, zoals Marsala of Disaronno.
De eerste keer dat ik de mascarpone vulling had gemaakt voor een 24 cm tiramisù, had ik enorm veel vulling over. Ik had er waarschijnlijk twee schalen van kunnen maken, maar dan had ik savoiardi tekort. Het recept met de originele hoeveelheden is goed voor als je de tiramisù voor 12-16 personen gaat maken. Maar koop/maak dan wel wat extra savoiardi.
RECEPT
Benodigde tijd
30 min. voorbereiding
6 uur in de koelkast (minimaal)
Ingrediënten
Originele recept:
12 eidooiers
500 gram suiker
1000 gram mascarpone
60 savoiardi, of lange vingers als je geen savoiardi wil maken of niet aan savoiardi kan komen
Sterke espresso, afgekoeld
Bittere cacao (ongezoet)
Eigen aangepaste hoeveelheden voor 24 cm ronde schaal:
6 eidooiers
250 gram suiker
500 gram mascarpone
50 savoiardi, of lange vingers als je geen savoiardi wil maken of niet aan savoiardi kan komen
300 ml sterke espresso, afgekoeld
Bittere cacao (ongezoet)
Naar eigen wens kun je eventueel een scheut Italiaanse likeur zoals Marsala of Disaronno toevoegen aan de espresso.
Benodigdheden
Grote ronde schaal, minimaal 24 cm en waar twee lagen savoiardi met mascarpone in past.
Zeefje om de cacao te strooien.
Bereiding
Klop het eigeel met de suiker tot een schuimige massa.
Voeg de mascarpone toe zodat een soepele room ontstaat.
Doe de koffie in een kom en doop de savoiardi om en om met een vork in de koffie en leg ze daarna op de ronde schaal. Zorg dat ze goed de koffie opnemen, maar ze moeten nog wel hun stevigheid behouden.
Verdeel de helft van de room gelijkmatig over de laag biscuits.
Leg vervolgens weer een laag in koffie gedoopte savoiardi in de schaal en giet daarna de tweede helft van de mascarponeroom erover. Vul de schaal tot aan de rand en strijk de room glad zodat je een strakke bovenkant hebt.
Strooi er cacao overheen met een zeefje en zet de tiramisu minstens 6 uur in de koelkast om op te stijven.
댓글