Die Britten weten wel wat lekker is! De STP is geen pudding zoals wij 'm kennen, maar het is een dadelcake met karamelsaus. De eerste keer dat ik zo'n cake at was in Londen, daarna nergens lekkerder gekregen. Snel weer een keer naar Londen dus, of gewoon zelf maken!
RECEPT
Ingrediënten
Voor de cake
200 gr gedroogde dadels, ontpit en fijn gesneden
1 tl baking soda
200 ml kokend water
75 gr ongezouten boter, op kamertemperatuur
2 el black treacle
50 gr donkerbruine basterdsuiker of muscovdo suiker
2 grote eieren, op kamertemperatuur
150 gr bloem
2 tl bakpoeder
Voor de toffee saus
75 gr boter
150 gr donkerbruine basterdsuiker
125 ml slagroom
snuf zout
1 tl vanille-extract
Bereiding:
Doe de dadels en baking soda in een kom en giet daar het kokende water op. Laat dit 10 minuten staan.
Verwarm ondertussen de oven voor op 180 °C en vet een ronde springvorm van 20 centimeter in met boter.
Doe de inhoud van je kommetje na 20 minuten vervolgens in de keukenmachine en maal de dadels fijn.
Doe de boter, black treacle en basterdsuiker in een kom en klop deze kort door.
Meng de eieren door het mengsel en vervolgens de dadels.
Spatel als laatste de bloem en het bakpoeder erdoor.
Doe het beslag in de vorm en bak de cake in 35-45 minuten gaar.
Laat voor de toffeesaus de boter in een steelpan smelten.
Voeg de basterdsuiker en de slagroom toe en breng het geheel al roerend aan de kook.
Laat de saus onder regelmatig roeren zo’n 5 minuten doorkoken.
Haal de pan van het vuur en voeg een snuf zout en eventueel het vanille-extract toe.
Serveer de dadelcake (lauw)warm met de warme toffeesaus.
Comments