top of page

Smoor Djawa: Javaans gesmoord rundvlees

Bijgewerkt op: 25 mrt. 2020

Een smoor van Java (Djawa). Dit was het lievelingsgerecht van mijn opa Piet. Geboren in Madiun, een stad in Oost-Java. Wanneer ik bij mijn opa en oma ging eten werd er altijd druk gediscussieerd over waar het Indische eten in Holland nét zo smaakt als toen in Indië. Alleen dán is het lekker. Ondanks dat mijn oma dit gerecht altijd lekker maakte, kon mijn opa altijd klagen dat het niet zo lekker was als van zijn moeder. Mijn oma was altijd heel goed in uit de losse pols koken. Helaas heb ik dus nooit een recept van haar kunnen krijgen. Uit mijn herinnering komt de smaak heel dichtbij, maar het zal nooit zo lekker zijn als hoe mijn oma het maakte.








RECEPT


Dit recept is voor 4 personen.


Benodigde tijd:

10 min. voorbereiding

45 min. koken


Wat heb je nodig?

  • 700 gram riblappen, sucadelappen of runderlappen

  • 1 ui, grof gesneden

  • 2 tenen knoflook, fijn gesnipperd

  • 1 rode peper

  • 1 groene peper

  • 1 el assem

  • 3 blaasjes salam (Indische laurier)

  • 3 stukjes laos

  • 3 stukjes djahe

  • 5 el ketjap manis

  • 3 kruimige aardappels, in halve stukken

Bereiding

  1. Fruit de ui en knoflook in een beetje olie in de snelkookpan.

  2. Doe de assem erbij en roer goed door.

  3. Bak de riblappen aan in de boemboe en draai ze regelmatig om.

  4. Doe dan de rode pepers, groene pepers, salam, laos, djahe, aardappels en ketjap in de pan erbij.

  5. Doe een 0,25L water in de pan zodat het vlees een beetje onder water staat. Zie foto onderaan deze pagina voor hoe het eruit ziet.

  6. Doe de deksel op de pan met het schuifje naar voren zodat er druk in de pan ontstaat. Wanneer het tweede rode streepje omhoog is gekomen, vuur laag zetten en laat het vlees 45 minuten sudderen.

  7. Haal de pan van het vuur en schuif het schuifje langzaam naar je toe om de druk van de pan te halen. 8. Kijk uit voor de stoom die kan ontstaan, doe het daarom langzaam!

  8. Haal de deksel van de pan en proef een stukje vlees. Is het mals genoeg? Zo niet, dan weer deksel erop en onder druk weer 10 minuten sudderen. Zo wel, dan is het klaar!




 

Bình luận


Heb je vragen/opmerkingen over dit recept? Laat gerust een berichtje achter!

bottom of page