Smoor betekent letterlijk 'gestoofd' en ajam betekent 'kip'. Het is een Indisch recept waarbij de kip heel zachtjes wordt gegaard en heerlijk mals wordt. Het is een beetje zoet van de ketjap, ui en knoflook. Eén van mijn favoriete recepten voor bij witte rijst of nasi kuning.
Je kunt de smoor ajam eventueel van te voren klaarmaken en dan kort voor diner opwarmen. Dat scheelt weer lang in de keuken staan als je een etentje organiseert en je gasten zijn al aanwezig. Het gerecht kan je ook prima invriezen.
RECEPT
Dit recept is voor 4 personen.
Benodigde tijd
60 min. voorbereiding, 45 min. koken.
Ingrediënten
700-800 gr kipdijfilet
200 ml ketjap manis + 200 ml voor het marineren
100 ml sweet chilisaus
flink wat gemalen zwarte peper
3 grote tenen knoflook
3 grote uien
2 kippenbouillonblokjes
100 gram bakboter
sap van 1 limoen of een halve citroen
Benodigdheden
Grote wokpan (of hapjespan) met deksel
Bereiding
Eerst de kip marineren. Doe dit bijvoorkeur de avond van te voren, of tenminste 1 uur voordat je gaat koken.
Snipper 1 teen knoflook en 1 ui fijn.
Maak een mengsel in een grote kom of afsluitbare bak van 200 ml ketjap manis en de gesnipperde ui, knoflook en peper.
Masseer de kip met dit mengsel goed in. Laat dit voor minimaal een uur in de koelkast staan.
Dan kun je de kip bakken en smoren.
Snijd de overige knoflooktenen en ui in grove stukken.
Doe de boter in de pan en bak daarin de kip met de knoflook en ui. Eerst nog zonder de marinade maar bewaar de marinade wel!
Zodra de kip een beetje rondom gebakken is, doe dan de rest van de marinade erbij plus de 200 ml extra ketjap manis en sweet chilisaus.
Knijp de bouillonblokjes fijn bij de kip en voeg het sap van de limoen/citroen toe. Roer goed om en zet het geheel op een laag vuurtje, met de deksel op de pan. Als het goed is heb je een laagje vocht in de pan waar de kip in kan smoren.
Laat de kip gedurende 45 minuten zachtjes smoren.
コメント