Zo nu en dan probeer ik ook gerechten zonder vlees te eten en eiwitten uit groenten te halen. Zo kook ik vaak kikkererwten voor door m'n lunchsalade (ik heb zo'n zak met gedroogde kikkererwten, veel goedkoper dan gekookte kikkererwten!), maar dit keer heb ik er wat meer moeite voor gedaan; ik van de kikkererwten falafel gemaakt!
Het is helemaal niet moeilijk, en nog best leuk om te maken. Dus probeer het ook een keer!
En laat de feta weg als je 'm vegan wilt.
RECEPT
voor 1 persoon
Benodigde tijd
Voorbereiding voor de falafelballetje: 24 uur
Ingrediënten
Voor de falafelballetjes:
100 gr gedroogde kikkererwten
1 teen knoflook
1 sjalot
1 takje verse peterselie
1 tl komijnpoeder
0,5 tl korianderpoeder
peper en zout
Eventueel chilivlokken als je ze pittig wilt hebben
olijfolie om in te bakken
Voor de salade:
Zakje gemengde rucola sla
Feta
Cherrytomaatjes
Geroosterde amandelen
Pompoenpitten
komkommer
olijfolie
Benodigdheden
Keukenmachine
Keukenpapier
Bereiding
Voorbereiding voor de falafel balletjes:
Laat de kikkererwten 24 uur weken in een grote kom met ruim koud water. Je kan ze ook eerst 3 min koken en laat ze daarna nog een uur in de pan weken met het vuur uit.
Giet de kikkererwten af en dep ze heel goed droog.
Doe alle ingrediënten behalve de olijfolie in een keukenmachine en maal kort door elkaar. Het mengsel moet niet te glad worden, er moeten nog korrels zichtbaar zijn. Zet het mengsel daarna een half uurtje in de koelkast.
Vorm balletjes van het mengsel en druk ze iets plat. Wanneer het mengsel nog te nat is dan kun je een beetje bloem of maizena toevoegen.
Verhit een laagje olijfolie in een koekenpan en bak de falafel mooi goudbruin in ca. 6 minuten. Draai regelmatig om. Laat eventueel uitlekken op keukenpapier.
Serveer de falafelballetjes met de ingrediënten voor de salade.
Comments