Ik ben een groot fan van sushi, en dan eigenlijk het meest van de uramaki's die 'binnenstebuiten' zijn opgerold. Ik heb een aantal pogingen gedaan om uramaki's te maken, maar ik ben er nog geen meester in! Deze maki's, waarbij het zweewier aan de buitenkant is, zijn redelijk gelukt. Ik heb ze gevuld met quinoa, zodat ze wat voedzamer zijn dan met gewone witte sushirijst. Omdat quinoa niet zo plakkerig is als sushi-rijst, heb ik er wel een beetje mayonaise doorheen gedaan.
Recept
Ingrediënten
4 Nori-vellen
100 gr Quinoa
125 gr Verse zalm zonder huid
2 Avocado's
1 Winterpeen
1 Komkommer
sap van 1 limoen
1 el Mayonaise of creme fraîche
Sojasaus (eventueel)
Benodigdheden
Rolmat
Vlijmscherp mes
Bereiding
Voorbereiding:
Kook de quinoa zoals op de verpakking staat beschreven. Giet het af en roer de mayonaise er doorheen.
schrap de schil van de winterpeen weg en snijd hem in lange vierkante repen. Ongeveer de lengte van een nori-vel. Kook ze daarna kort zodat ze half-knapperig zijn. Ongeveer 4 minuten.
Snijd de avocado in repen en besprenkel ze met het sap van een limoen.
Was de komkommer en snijd hem in de lengte doormidden. Haal de kern eruit met een lepel en snijd vervolgens de komkommer in lange vierkante repen, ongeveer zo lang als een nori-vel.
Snijd de zalm in lange vierkante repen.
Zet een klein bakje water klaar.
Rollen maar!
Leg een nori-vel op je rolmat. Let op de vouwlijnen van je nori-vel, die moet horizontaal liggen.
Verdeel een dunne laag quinoa op je nori-vel en houd ongeveer 1 cm aan de bovenkant leeg zodat je daarmee je sushirol dicht kan 'plakken'.
Leg horizontaal in het midden 1 of 2 repen zalm, komkommer, peen en avocado.
Rol de sushi vanaf de onderkant strak op en wanneer je bij het einde bent waar geen quinoa zit, maak de nori-vel een beetje nat met je vinger en plak de rol dicht.
Snijd de sushirol met een scherp mes in plakjes van ongeveer 1,5 cm.
Comments