top of page

Nasi kuning

Bijgewerkt op: 21 dec. 2020

Nasi kuning is heel romig en geurig en daarom één van mijn favoriete rijsttafels. Het is een gerecht voor speciale en feestelijke gelegenheden zoals een 18e/21e/50e/65e verjaardag, een jubileum of een trouwerij... maar Ikzelf verzin ook wel andere 'excuses' om nasi kuning te maken! Mijn oma zei altijd dat het geluk brengt voor de jarige/jubilee als iedere gast in ieder geval een hapje van de rijst eet, én er moeten minimaal zeven gerechten bij geserveerd worden. Geen zin om het hele weekend in de keuken te staan? Gelukkig ziet zij kroepoek en gebakken uitjes ook als een gerecht :-)


Dit recept is voor ongeveer 10 personen. Heb je niet zoveel eters? Je kunt het ook heel goed in de vriezer bewaren!


Nasi kuning is lekker met bijvoorbeeld:

ore are, sambal goreng boontjes, frikadel pan, sambal goreng ei, sate, smoor Djawa, zoete kippetjes, kroepoek, emping, seroendeng, gebakken uitjes, atjar, schijfjes komkommer, maiskoekjes


RECEPT


Dit recept is voor 10 personen


Benodigde tijd

5 min. voorbereiding

40 minuten koken


Ingrediënten

  • 500 gr basmati rijst

  • 400 ml kokosmelk

  • 1 L water

  • 1 kippenbouillon blokje

  • 3 stengels sereh (citroengras)

  • 3 pandanbladeren

  • 1 tl koenjit

  • 2 el zonnebloemolie


Speciale benodigdheid

Een stomer


Bereiding

  1. Was de rijst in een zeef tot het water in de gootsteen niet meer wit is gekleurd.

  2. Was de pandanbladeren en sereh en kneus de bladeren en stengels zodat zij veel smaak af kunnen geven.

  3. Verwarm de zonnebloemolie in een pan en fruit de koenjit, pandanbladeren en sereh op laag vuur.

  4. Voeg het blik kokosmelk, het water en de bouillonblok toe en roer alles goed door. Laat het ongeveer 3 minuten zachtjes pruttelen zodat het vocht veel smaak heeft gekregen.

  5. Doe de rijst in de pan en breng weer aan de kook. Roer met een pollepel regelmatig door de pan zodat de rijst niet aan de bodem gaat aankoeken. Na ongeveer 5 minuten is het vocht bijna allemaal opgenomen door de rijst.

  6. Zet je stoomkoker klaar en doe de rijst (incl. pandanbladeren en sereh) in de stoomkoker. Laat de rijst voor ongeveer 30 minuten stomen tot het gaar is.

Voor een sterkere smaak kun je bij het aanfruiten van de koenjit ook een boemboe voor nasi kuning meefruiten.



De nasi kuning in de pan.
De nasi heeft bijna al het vocht opgenomen. Dit is het moment om het in de stomer verder te garen.

De nasi kuning in de stomer.
De stomer die ik gebruik om de rijst in verder te garen.

 

Comments


Heb je vragen/opmerkingen over dit recept? Laat gerust een berichtje achter!

bottom of page