Koken met wholefoods is helemaal niet moeilijk en je kan er ook helemaal lekkere dingen van maken. Zoals deze meatloaf! In de meeste recepten die ik tegenkom voor het maken van een gehaktbrood of gehaktbal, kom ik paneermeel tegen of (wit)brood, om het nat van de eieren te absorberen. Zoals jullie weten eet ik het liefste pure ingrediënten die zo min mogelijk bewerkt zijn, dus ik ben naar een alternatief gaan zoeken. Na wat experimenteren ben ik uitgekomen bij de zoete aardappel. Het maakt 'm gezonder én smeuiger.
RECEPT
Dit recept is voor 6 porties.
Benodigde tijd
20 min. voorbereiding
30 min. koken
Ingrediënten
500 gr rundergehakt
500 gr zoete aardappelen
2 eieren
1 ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, gesnipperd
3 tomaten, in plakken gesneden
nootmuskaat
peper
zout
1 el worcestersaus (eventueel)
50% ketchup van Heinz (eventueel)
Bereiding
Schil en snijd de zoete aardappelen in blokjes en kook ze gaar. Giet het daarna af en maak er een puree van met een puree stamper of een mixer.
Verwarm de oven voor op 220 graden.
Doe het gehakt in een kom, met de ui, knoflook, zoete aardappelpuree, eieren, peper, zout, nootmuskaat en eventueel de worcestersaus en kneed alles door elkaar met je handen.
Neem een ovenschaal en verdeel de helft van het gehakt over de gehele bodem van de schaal. Verdeel de plakjes tomaat over het gehakt en doe vervolgens de rest van het gehakt er overheen. Houd voor de grootte van de ovenschaal rekening met dat je ongeveer 3 cm hoge meatloaf wilt maken.
Bak je meatloaf in ongeveer 30 min gaar in het midden van de oven.
Eet de meatloaf eventueel met wat 50% ketchup.
留言