De traditionele lasagne is opgedeeld in lagen met bechamelsaus (witte saus van bloem, boter en melk) en een rode bolognesesaus. Voor de rode saus maak ik gewoon dezelfde saus die ik ook voor spaghetti bolognese maak, alleen dan net iets vochtiger. De lasagne vellen doe ik namelijk rauw in de ovenschaal en ze garen door het vocht van de warme saus. Tussen iedere laag wordt vaak geraspte kaas gestrooid, maar om het vetgehalte uit de kaas te beperken strooi ik alleen kaas op de bovenste laag.
RECEPT
Dit recept is voor 4 personen
Benodigde tijd
45 min. koken
60 min. in de oven
Ingrediënten
250 gr lasagne vellen
500 gram mager rundergehakt
3 tenen knoflook, gesnipperd
2 uien, gesnipperd
5 tomaten, in blokjes gesneden
140 gram tomatenpuree
10 basilicumblaadjes
2 el oregano
300 ml water
Snuf nootmuskaat
Snuf peper en zout
1 tl suiker
1 kippenbouillonblokje
25 gram boter
30 gram bloem
300 ml halfvolle melk
100 gram geraspte kaas (parmezaanse kaas of oude kaas)
1 mozzarella, in plakjes gesneden
Bereiding
Voor de bechamelsaus:
Smelt de boter in een steelpannetje op middelhoog vuur.
Voeg de bloem aan de boter toe en roer het goed door met een garde. Je maakt nu een prutje dat ze 'roe' noemen. De roe moet een beetje garen, dus blijf het ongeveer 2 minuten met de garde omroeren. Let op dat het niet aanbrand.
Zodra de roe gaar is moet je scheutje voor scheutje de melk toevoegen en ondertussen goed blijven roeren met de garde zodat er geen klontjes ontstaan of overblijven. Blijf roeren tot de saus dikker wordt.
Breng de saus op smaakt met nootmuskaat en zout
Dan de bolognesesaus:
Fruit de knoflook en ui in een wokpan met wat olijfolie tot het glazig is geworden.
Voeg het gehakt toe en bak het rul.
Breng ondertussen op smaak met nootmuskaat, oregano, peper en een bouillonblokje.
Voeg de tomatenblokjes toe met de suiker en de tomatenpuree. Doe het water erbij en roer alles goed door.
Scheur tot slot de basilicumblaadjes boven de pan klein en roer het door de saus.
Laat de saus ongeveer 10 minuten zachtjes pruttelen tot de olie aan het oppervlak komt drijven.
Nu zijn je sausen klaar is het tijd om de lasagne op te bouwen.
Zet de oven alvast aan op 200 graden zodat hij kan opwarmen.
Neem een grote ovenschaal die minimaal 3 cm diep is en begin met een dunne laag bechamelsaus. Leg daar de lasagnevellen op en zorg ervoor dat je overal pasta hebt zodat je een goede fundering hebt.
Maak vervolgens laagjes in de ovenschaal met achtereenvolgens bolognesesaus, bechamelsaus, lasagne vellen, bolognesesaus, bechamelsaus, lasagne vellen, bolognesesaus. Eindig dus met de bolognesesaus en zorg er goed voor dat de pasta is bedekt met saus, anders brandt het aan in de oven.
Strooi tot slot de kaas over je lasagne en leg er de plakjes mozzarella op.
Bak de lasagne ongeveer een uur in de oven op 200 graden. In de laatste 10 minuten kan het zijn dat de kaas gaat aanbranden, leg er dan aluminium folie op.
Comentarios