top of page

Indische spekkoek (familierecept)

Bijgewerkt op: 9 jan. 2022

Het recept van mijn oma. Of eigenlijk het recept van de moeder van mijn oma, zoals ze het in Indië maakte. Ik ben de vierde generatie die dit recept maakt, en het is mijn duty om het door te geven aan de vijfde generatie! Veel oefenen dus.


Met een aantal van mijn favoriete collega's hebben we een kookclubje opgericht om van elkaar te leren. Eén van de meiden wilde heel graag spekkoek leren maken... Zoals jullie misschien wel weten houd ik ervan om Indisch te koken, maar Indisch gebak maken heb ik nog nooit gedaan! Dat is toch eigenlijk een schande. Ik ben gelijk naar mijn oma gegaan, en heb thuis één keer geoefend voordat we het in de kookclub gingen maken. De foto's hieronder was het resultaat, niet slecht voor een eerste keer toch! Mijn opa en oma waren trots, want hij was "perfect" (niet mijn woordkeuze).


Het recept vergt wat voorbereiding en rekenwerk. Maar net als bij elk ander gebak, is exact afwegen van je ingrediënten héél belangrijk. Volg het dus trouw!








RECEPT


Dit recept is voor 2 lage spekkoeken (ongeveer 13 lagen) of 1 hoge spekkoek (26 lagen)

Je kan dus ook 1 lage spekkoek maken door de hoeveelheden van alle ingrediënten door tweeën te delen.


Benodigde tijd

45 min. voorbereiding

90 min. bakken


Speciale benodigdheden

Een oven met grill-stand

Een springvorm van 20 cm


Ingrediënten


De ingrediëntenlijst zoals mijn oma het heeft opgenoemd

  • 16 eieren

  • het gewicht van 12 eieren poedersuiker

  • het gewicht van 8 eieren cakemeel

  • 500 gr bona (margarine)

  • 500 gr ongezouten roomboter

  • 10 amandelen

  • 1 zakje vanille suiker

  • zout

  • 3 a 4 tl kaneel

  • 2 tl foelie

  • 2 tl kruidnagel

  • 3 a 4 tl kardemom


De ingrediënten die ik heb gebruikt

  • 16 eieren, medium

  • 560 gr poedersuiker (gebaseerd op het gewicht van 1 medium ei van de AH)

  • 370 gr cakemeel, gewoon simpele huismerk cakemeel (gebaseerd op het gewicht van 1 medium ei van de AH)

  • 400 gr ongezouten roomboter

  • 400 gr margarine

  • 14 amandelmeel

  • 2 tl vanille extract

  • halve tl zout

  • 3 tl kardemom

  • 3 tl kaneel

  • 2 tl foelie

  • 2 tl kruidnagel


Bereiding


Voorbereiding

  1. Splits de eieren en doe het eigeel in een grote kom en het eiwit in een andere grote kom.

  2. Klop de eiwitten stijf met wat zout.

  3. Klop de eigelen romig met de poedersuiker en vanille.

  4. Meng de roomboter en margarine en doe drievierde ervan bij de eigelen in de kom. Houdt de rest van de boter apart om straks de lagen mee in te smeren.

  5. Zeef de cakemeel boven je kom met eigeel met een beetje zout. Roer goed door.

  6. Meng met een spatel de eiwitten voorzichtig door het cakebeslag. Doe dit eerst met een beetje eiwit (familie maken) en daarna pas de rest van de eiwitten.

  7. Verdeel het beslag in twee kommen. Zorg dat je twee gelijke hoeveelheden hebt zodat je straks evenveel bruine als witte lagen hebt.

  8. Verdeel het beslag in twee grote kommen. Zorg dat je twee gelijke hoeveelheden hebt zodat je straks evenveel bruine als witte lagen hebt.

  9. Zeef boven één kom de kruiden en roer het goed door. Nu heb je één kom voor de bruine lagen en één kom voor de witte lagen.


Bakken

We gaan de spekkoek laag voor laag opbouwen door het per laag onder de grill te garen.

  1. Zet de grill-stand van je oven aan. Niet de (combi)oven, want de hitte mag alleen van bovenaf komen.

  2. Neem je springvorm en verdeel met een eetlepel een dunne laag over de bodem met het bruine beslag. Zorg dat je een gelijkmatige laag hebt.

  3. Zet de springvorm onder de grill totdat het gaar is. Dit duurt ongeveer 1,5 minuut, maar verschilt per oven! Blijf dus voor het raampje zitten staren tot het er droog en gaar uitziet.

  4. Neem de springvorm onder de grill vandaan en smeer ongeveer een theelepel boter over de laag.

  5. Verdeel dan een gelijkmatige dunne laag wit beslag over de bruine laag. Je kan het eventueel ook verdelen door de springvorm rond te draaien. Zet het onder de grill totdat het gaar is.

  6. Neem de springvorm onder de grill vandaan en smeer ongeveer een theelepel boter over de laag.

  7. Verdeel dan weer een gelijkmatige dunne laag bruin beslag over de witte laag en zet het onder de grill totdat het gaar is.

  8. Herhaal stap 4 t/m 7 totdat je beslag op is.


Bewaar de spekkoek 7 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer.

 

1 Comment


Guest
Jan 29, 2022

Wat een werk!

Like

Heb je vragen/opmerkingen over dit recept? Laat gerust een berichtje achter!

bottom of page