Eind week twee van quarantaine. Het is zaterdagavond en normaal gesproken zouden we ergens lekker uiteten gaan. Dan zouden we de rumoerige stad opzoeken om ons te begeven tussen vreemden die ook na een lange week werken de ontspanning opzoeken buitens huis. Wij houden van barretjes waar je ook eten kan bestellen en waar later die avond de tafels aan de kant gaan zodat er gedanst kan worden. Op dit soort plekken vindt je namelijk 'normale' gerechten, en daar houden we van. Niet teveel poespas. Als er als voorgerecht carpaccio of runder tartaar op de kaart staat en als hoofdgerecht iets als een biefstuk, ossenhaas of burger met friet, dan weet ik dat mijn vriend in ieder geval iets lekkers vindt.
Maar dit weekend konden we dus niet uiteten. Mijn vriend had als next best thing zin om naar de plaatselijke cafetaria te gaan om een burger met friet te halen. En op mijn suggestie om dat zelf voor hem te maken, reageerde hij dat ik dat niet zo lekker kan maken zoals zij het maken. En dan is Yve, Yve niet als zij deze challenge niet accepteerd!
Ok, wij hebben geen friteuse thuis. Om de goede reden dat we gefrituurd eten vermijden. Dus ik moest een manier vinden om frietjes te maken in de oven, zodat ze wel lekker knapperig worden. Mijn idee was, om een laagje om de aardappelen te maken, wat makkelijk krokant wordt. Polenta was mijn oplossing. Blijkt een super tip! De frietjes werden hierdoor van binnen nog gewoon lekker aardappelig, maar van buiten heerlijk krokant. De overbuurman kon het horen.
RECEPT
Dit recept is voor 2 personen
Benodigde tijd
30 minuten voorbereiden
45 minuten in de oven
Ingrediënten
Voor de frietjes
800 gr vastkokende aardappelen of zoete aardappelen
20 gr polenta
2 el olijfolie
zout of frietkruiden
Voor de burger
200 gram runder gehakt
1 grote teen knoflook, fijn gehakt
1 kleine ui, fijn gesnipperd
1 bruine boterham, fijngemalen tot kruim
1 ei
zwarte peper
zout
nootmuskaat
Overige
2 Burgerbroodjes of Italiaanse bol
4 blaadjes sla
1 tomaat
2 plakken beenham
2 eieren
48+ kaas jong belegen, of andere kaas die goed kan smelten
Bereiding
De frieten:
Schil de aardappelen en snijd ze in lange frieten. Hoe dunner je ze snijd hoe knapperiger ze worden. Maar je kan ze ook wat breder snijden als je meer van Vlaamse frieten houdt.
Als je witte aardappelen gebruikt, kook de frieten kort in gezouten water, ongeveer 5 minuten. Giet ze daarna af, en laat het uitwalmen zodat ze droog worden. Zoete aardappelen hoef je niet voor te garen.
Meng in een grote kom de polenta met de olijfolie en kruiden, en hussel de frieten voorzichtig door het mengsel zodat ze helemaal gecoat zijn.
Leg de frieten op een met bakpapier beklede bakplaat en schuif ze in de oven voor ongeveer 45 minuten. Draai ze halverwege om. Ze zijn klaar als ze goudbruin en knapperig zijn.
De burger:
Meng in een kom alle ingrediënten en verdeel het gehaktmengsel in twee gelijke porties. Maak met je handen van elke portie een bal en druk het daarna plat tot een burger.
Zet een grillpan op hoog vuur. Zodra de pan een beetje begint te walmen, spray de grillpan in met oliespray en leg de burgers op de grillpan. Draai de burger om na ongeveer 4 minuten, wanneer het makkelijk van de pan loslaat, en bak 'm dan aan de andere kant nog eens 4 minuten. Leg na het omdraaien een plakje kaas op de burger zodat het kan smelten.
Haal de burgers uit de pan en pak ze in aluminiumfolie in zodat het 5 minuutjes kan rusten en nagaren.
Overige:
Bak de twee eieren als een spiegelei in een koekenpan.
Gril de beenham kort op de grillpan. Dit is een kwestie van een paar seconden.
Was de sla en snijd de tomaat in plakken.
Snijd het broodje door midden en leg daar alle ingrediënten op.
Leg de frietjes naast je burger op een bord.
Comments