Dit is mijn makkelijke versie van de oer-Hollandse gehaktbal. Je kan zelf wat experimenteren met kruiden door 'm een mediterraanse of Oosterse schwung te geven.
Voor een mediterraanse schwung: voeg gesnipperde salie en tijm toe aan het kruidenmengsel; of gesnipperde rozemarijn
Voor een Oosterse schwung: voeg 1 el ketjap manis, 2 tl ketoembar en 2 tl djinten toe;
of
RECEPT
Dit recept is voor 2 gehaktballen
Ingrediënten
Basis ingrediënten:
250 gram runder gehakt
1 ei
40 gram paneermeel
1 halfve ui, zeer fijn gesnipperd
2 tenen knoflook, zeer fijn gesnipperd
1 tl peper
1 tl zout
2 tl nootmuskaat
Eventueel extra kruiden naar wens, bijvoorbeeld:
gesnipperde salie en tijm
gesnipperde rozemarijn
1 el ketjap manis, 2 tl ketoembar en 2 tl djinten toe
een scheut gembersiroop met 20 gram extra paneelmeel
Bereiding
Doe het gehakt in een kom en voeg daarbij de gesnipperde ui, knoflook, ei, paneermeel, peper, zout en nootmuskaat toe.
Meng alles goed door elkaar met je handen of twee vorken.
Verspreid het mengsel gelijkmatig in de kom en verdeel het in tweeën zodat je twee evengrote ballen kan draaien.
Pak één helft van het gehakt en draai er met je handpalmen een bal van. Zorg dat je een gladde bal krijgt zonder scheuren. Doe hetzelfde met de andere helft van het gehakt.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Zet een koekenpan op middelhoog vuur en doe er een beetje margarine en een beetje olijfolie in. Braad de ballen in de pan en draai ze regelmatig om zodat de buitenkant dichtschroeit.
Wanneer ze rondom bruin zijn gebakken, haal ze uit de pan en leg ze in een ovenschaal. Gaar de gehaktballen in ongeveer 20 minuten in de oven.
Comments