Gado gado is een Indisch gerecht en betekent letterlijk 'groenten'. Het gerecht hoort officieel met gebakken tempeh, gebakken tahu en longtong. Zonder deze ingrediënten kan het ook prima door als gado gado maar dan noem je het eigenlijk pecel (spreek uit als 'petjel'). De saus van de pecel en de gado gado is net iets anders, die van pecel is pittiger dan die van gado gado. Persoonlijk vind ik de pittige saus veel lekkerder, ook bij gado gado. Dat geeft het allemaal net wat meer smaak!
Gado gado maken is voornamelijk mise en place, voorbereiding. Het idee is dat je alle ingrediënten klaarmaakt en in bakjes /kommetjes/schaaltjes op tafel zet zodat iedereen zelf zijn bord kan opscheppen. Zorg dus dat je voor alles een schaaltje hebt!
Tip: Dit is heel lekker met sate erbij!
RECEPT
Dit recept is voor 4 personen.
Benodigde tijd
60 min. voorbereiding/koken
Ingrediënten
Ingrediënten voor gebakken tahoe/tofoe
1 verse tahoe
1 ei
peper en zout
olie om in te bakken
Ingrediënten voor gebakken tempeh
1 tempeh
olie om in te bakken
Ingrediënten voor pindasaus
1 teen knoflook, fijn gesneden
3 el Calvé pindakaas
500 ml kokend water
snuf zout
1 halve limoen
sambal naar smaak (eventueel)
Overige
1 zakje longtong
1 halve spitskool
1 halve ijsbergsla
1 blikje mais
500 gram sperziebonen, gesneden in 2 cm
4 eieren
Tauge
gebakken uitjes
1 komkommer
Bereiding
Kook de longtong in 60 minuten gaar in ruim water met eventueel een beetje zout. Het zakje moet helemaal onder water kunnen liggen. Als het zakje helemaal bol staat dan is het gaar. Haal het zakje uit het water en laat volledige afkoelen voordat je er blokjes van snijdt.
Maak ondertussen de gebakken tahoe en tempeh: Vul een grote pan waarin je kan frituren met olie en zet het op hoog vuur of zet je friteuse aan. Snijd ondertussen de tahu in middelgrote dobbelstenen. Kluts een ei in een diep bord met wat peter en zout. Roer de tahoe door het ei. Controleer of je olie op temperatuur is door bijvoorbeeld een korstje brood erin te dompelen. Als het gelijk begint te sissen, dan is het goed. Leg een aantal stukjes tahoe voorzichtig in de olie met een schuimspaan en bak ze goudbruin. Haal ze eruit met de schuimspaan en laat het uitlekken op een bord met een stukje keukenpapier. Herhaal dit totdat alle tahoe gebakken is. Snijd de tempeh in reepjes, ongeveer ter grootte van een patatje. Leg een aantal stukjes tempeh voorzichtig in de olie met een schuimspaan en bak ze goudbruin. Haal ze eruit met de schuimspaan en laat het uitlekken op een bord met een stukje keukenpapier. Herhaal dit totdat alle tempeh gebakken is.
Maak de pindasaus: fruit de knoflook in een beetje olie in de sauspan op middelhoog vuur. Voeg de pindakaas toe met het water en roer goed door elkaar met een garde. Je zal merken dat de pindakaas vanzelf zal indikken. Als het te dik is geworden, voeg dan eventueel nog een beetje water toe. Breng het op smaak met een beetje zout en eventueel sambal. Haal de saus van het vuur en knijp de limoen boven de saus uit.
Kook de eieren in 10 min hard, pel ze en snijd ze door midden. Leg het klaar in een kommetje.
Kook de sperziebonen 10 min tot het gaar is en giet daarna af. Leg het klaar in een schaal.
Was de sla en snijd het in grove repen. Leg het klaar in een schaal.
Snijd de komkommer in de lengte door tweeën en snijd er dan plakjes van. Leg het klaar in een kommetje.
Lek de mais uit en leg het klaar in een kommetje.
Leg de gebakken uitjes klaar in een kommetje
Leg de taugé klaar in een kommetje.
Als alles voorbereid is, warm nog even de longtong en de pindasaus in de magnetron op en zet de gebakken tahu, tempé en de rest van de schaaltjes op tafel.
Dan kun we opscheppen! Schep van alle ingrediënten een beetje op je bord en doe er een flinke lepel pindasaus overheen met on top de gebakken uitje en taugé en meng het door elkaar.
Comments