Bresaola komt oorspronkelijk uit de Italiaanse provincie Lombardije en is een stuk rundvlees dat met zout en verschillende specerijen wordt opgehangen en gedroogd in de lucht. Na een aantal maanden wordt het vlees in hele dunne plakjes gesneden. Lekker voor op brood, maar je kunt het ook eten zoals een carpaccio. Dit recept heb ik van mijn schoonmoeder die 'm met kerst had gemaakt. De dressing en de vijg combineert heel goed met de smaak van het vlees.
RECEPT
Dit recept is voor 6 personen.
Benodigde tijd
15 min. voorbereiding
3 min. koken.
Ingrediënten
36 plakjes Bresaola
6 vijgen
Pijnboompitten
Krul sla
2 el balsamico azijn
6 el hangop
4 el honing
1 takje rozemarijn
Nootmuskaat
1 Klein broodje voor op het bord (of een mandje brood voor op tafel)
Bereiding
Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden en bak het broodje zoals op de verpakking staat beschreven.
Snijd vervolgens de vijgen van bovenaf kruislings nèt niet helemaal door. Probeer de partjes een beetje uitklaar te trekken maar zorg dat ze niet loslaten. Leg de vijg ongeveer 5 minuten in de oven.
Risp ondertussen de naalden van de rozemarijn en hak de rozemarijn heel fijn.
Maak een dressing van de honing, rozemarijn en nootmuskaat.
Zet een koekenpan op het vuur (zonder olie) en rooster de pijnboompitten kort, ongeveer 3 minuten. Hussel de pan een aantal keer om zodat het niet aanbrand.
Snijd de sla in kleine stukjes en leg het in een kommetje. Dresser de sla met de balsamicoazijn en hussel om zodat overal een beetje zit.
Dan kunnen we het bord opmaken
Leg op een plat bord 6 plakjes bresaola en in het midden een beetje van de sla en een vijg bovenop.
Doe een klodder hangop in het midden van de vijg.
Strooi de pijnboompitten om de vijg heen en sprenkel met een lepel van een hoogte de dressing over het bord.
Serveer de bresaola met wat brood.
Comments