Zin in een lekkere stamppot? Ik ben er ook een liefhebber van! Zoals van deze stamppot omdat hij lekker zoet en fris is van de bieten en appel. Ik eet er liever geen voorverpakte worst bij, maar wel graag zelfgemaakte (lams)gehaktballen!
Vroeger kreeg ik van mijn ouders vaak boerenkool-stamppot te eten en omdat ze altijd voor een heel elftal kookten (bij wijze van), was er altijd nog over. De volgende dag bakte ik het dan in een koekenpan op met een theelepel zelfgemaakte sambal badjak van mijn vader! De aardappelen krijgen dan een krokant laagje net als wanneer je aardappelpartjes bakt in een pan. Lekker!
Dit recept is overigens geen aanrader als je wilt minderen met koolhydraten, want voor bijna elke stamppot heb je ongeveer 250 gram aardappelen nodig per persoon. In 250 gram aardappelen zitten 220 kcal waarvan 47,5 gram koolhydraten.
RECEPT
Dit recept is voor 4 porties
Benodigde tijd
15 min. voorbereiding
5 min. koken
Ingrediënten
1 kilo kruimige aardappels
400 gram gekookte bieten, vacuum verpakt verkrijgbaar in de supermarkt
1 kippen- of groentebouillonblokje
1 appel, in kleine blokjes gesneden
1 bosui, in kleine ringen gesneden
peper
nootmuskaat
100 ml melk, naar wens (halfvolle melk of amandelmelk)
Bereiding
Schil de aardappelen en kook ze in zout water in 15 minuten gaar. Giet de aardappelen daarna af en doe ze terug in de pan.
Doe de gekookte bieten bij de aardappelen met de melk, het bouillonblokje, wat peper en wat nootmuskaat.
Zet de pan op heel laag vuur en stamp of mix het geheel tot een puré. Kom je wat vocht tekort? Dan kun je nog een scheutje melk toevoegen.
Roer tot slot de appel en bosui door het geheel. Proef even of er genoeg smaak aan zit en voeg eventueel wat extra zout en/of peper toe.
Comments