top of page

Appelkruimeltaart

Bijgewerkt op: 12 jan. 2022

Appelkruimeltaart is onze favoriet als verjaardagstaart! Uit de winkel is hij lekker, maar volgens mijn eigen recept ècht veel lekkerder. Dit recept heb ik al jaren, want ik maak 'm al zo sinds ik op kamers woonde in Utrecht. Ook toen maakte ik 'm als verjaardagstaart voor mijn huisgenoten! Elke keer smullen!


Wat maakt deze taart zo lekker? De bodem en de kruimels zijn lekker krokant en de taart is volgepropt (ja, ik gebruik veel appels) met een smeuïge vulling. Dat smeuïge komt door de custardpoeder, dat is mijn geheim. Daarnaast gebruik ik paneermeel in de vulling om het vocht dat uit de appels komt op te vangen zodat de taart zijn stevigheid behoudt. Voor de rest bevat de vulling gewoon de usual suspects, namelijk stukjes appel, rozijnen, vanille, witte basterdsuiker en kaneel.






RECEPT


Benodigde tijd

45 min. voorbereiding

50 min. in de oven


Ingrediënten


Voor het deeg:

  • 300 gram zelfrijzend bakmeel

  • 100 gram suiker

  • 1 kleine tl zout

  • 200 gram boter

  • 1 ei

  • 2 el ijskoud water (voor het deeg)

Voor de vulling:

  • 40 gram paneermeel

  • 6 à 7 goudrenettes

  • 100 gram witte basterdsuiker

  • 60 gram rozijnen

  • 3 el kaneelpoeder

  • 2 el custardpoeder

  • 1 el vanille extract

Voor de kruimels:

  • 150 gram bloem

  • 50 gram kristalsuiker

  • 100 gram koude boter

  • (eventueel koekkruiden)


Bereiding


Het deeg:

  1. Meng het bakmeel met de suiker en het zout. Snijd de boter in blokjes en kneed dit samen met het ei, het ijskoude water en het bakmeel tot een soepel deeg. Het water moet wel echt ijskoud zijn, dan wordt het deeg extra lekker. Ook moet de boter echt koud zijn. Niet te lang kneden, probeer het zo snel mogelijk te doen anders wordt het deeg warm van je handen.

  2. Zodra alles goed is vermengd, verpak het deeg in plasticfolie en laat circa 30 minuten in de koelkast rusten.

  3. Span ondertussen bakpapier over de bodem van de springvorm en vet de randen van de springvorm in met een beetje boter.

  4. Rol het deeg uit met een deegroller en bekleed de springvorm geheel (bodem en rand) met het deeg zodat overal evenveel zit. Zet dit terug in de koelkast tot je de vulling klaar hebt.

Voor de vulling:

  1. Schil de appels en snijd ze in kleine blokjes.

  2. Meng de appels samen met de suiker, rozijnen, kaneelpoeder, custardpoeder, paneermeel en vanille extract.

  3. Pak je springvorm uit de koelkast en verdeel de vulling over de bodem. De vulling mag lekker hoog tot aan de rand uitkomen.

Verwarm nu de oven voor op 180 ºC en ga verder met de kruimels.


Voor de kruimels:

  1. Neem de bloem, koude boter en suiker en vermeng het in je handen tot kruimels. Zorg dat je snel werkt, want wanneer de boter warm wordt van je handen dan worden de kruimels geen mooie ronde kruimels. Je kan ook een foodprocessor gebruiken om kruimels te maken. Dan wordt de boter niet warm van je handen.

  2. Verdeel de kruimels over de taart. Bak de taart in het midden van de oven gedurende 50 minuten.

Laat de taart minimaal 1 uur afkoelen tot kamertemperatuur voordat je 'm aansnijdt.

Mocht er eens stuk taart overblijven, bewaar het dan in de koelkast.

 

Comments


Heb je vragen/opmerkingen over dit recept? Laat gerust een berichtje achter!

bottom of page